Lazer Kesim Nasıl Merkezlenir?

Lazer kesim makinesi kullanan kişilerin mutlaka bilmesi gereken bir konudan bahsedeceğim. Lazer merkezleme ayarı kesim kalitesini hatta makinenin sorunsuz çalışmasını direk etkiler. Operatörlerin makinenin merkezleme ayarını sık sık kontrol etmeleri gerekmektedir. Ne yazık k bir çok firma bu ayardan habersiz kesim yapmaya çalışmaktadır. Bu ayarın bozuk olması sadece kesim kalitenizi etkilemez makinenizin bozulmasına da neden olabilir.

Lazer kesim makinelerinde lazer güç kaynağı yani rezonatörden kablolarla taşınan lazer ışını lazer kesim kafasından geçerek sac malzemenin yüzeyine temas eder. Lazer ışını kesim kafası içinde bulunan aynalar, lensler, koruyucu cam, seramik ve nozulu geçtikten sonra kesim kafasını terk eder ve sac malzemeye ulaşır. Lazer süzmelerinin lazer kesim kafası içindeki bu yolcuğunun istikameti çok önemlidir. Lazer ışığının bu yolculuktan sonra nozul dediğimiz parçayı tam merkezliyerek çıkması istenir.

Lazer Kesim Nasıl Merkezlenir?

Yukarıda gördüğümüz komponentler lazer kesim kafalarında kullanılan nozullardır. Lazer ışını en son bu parçanın içinden geçer ve sac malzemesine temas eder. Nozullar single ve double dediğimi çeşitleri vardır. Bu nozullar çıkış tarafının delik çapına göre 1 mm, 2 mm gibi ölçülere göre farklı işlerde kullanılırlar.

Lazer kesim kafasını bindirmek (malzemeye çarpmak) , koruma camı değiştirme, seramik değiştirme gibi işlemler sırasında lazer ışınının istikametinde ufak değişiklikler olur ve lazer ışını nozulu merkezlemeden malzemeye temas eder. Bu durum nozul ucunun yanmasına, tıkanmasına, lazer ışınlarının bir kısmının geri sekil tekrar kesim kafasının içine dönmesine ve lazer gücünün tamamı sac tabakaya ulaşmadığı için kesim kalitesinin bozulmasına sebep olur. Yani merkezleme ayarının doğru olması çok önemlidir.

Peki Lazer Merkezleme Ayarı Nasıl Yapılıyor?

Merkezleme ayarını yapabilmek için şeffaf bant ve alyan anahtarlarına ihtiyacınız oluyor. İlk olarak makinenin üzerindn bulunan nozulu 1.5 Single nozul ile değiştirin. Daha sonra şeffaf bandı nozulun ucuna yapıştırıyorsunuz. Cypcut arayüzünü kullanan kişiler ekrandan odak konumunu sıfırlama işlemini yapmalılar.

Cypcut Focus Sıfırlama

Ekranın sol kısmında bulunan bu alandan focus sıfırlaması yapabilirsiniz.

Şimdi kumanda üzerinde bulunan Shutter tuşu ile bir kez atış yapalım.

Atış işleminden sonra bandı çıkaralım ve sonuca bakalım.

En içeride bulunan beyaz nokta lazer ışınının bıraktığı iz. Beyaz noktanın içinde olduğu daire ise nozulun ucundaki daireyi göstermektedir. Beyaz noktanın tam olarak bu dairenin ortasında olması gerekmektedir. Eğer sağ, solda, yukarıda veya aşağıda ise alyan kullanarak lazer kesim kafasının üzerindeki ayar mekanizmasını kullanarak bu beyaz noktayı siyah dairenin tam ortasına getirmeye çalışacağınız. Her ayardan sonra bant yapıştırıp atış yapıp sonucu kontrol edeceğiz.

Siyah ok ile gösterdiğim yerde ve diğer tarafında iki adet alyan başlıklı cıvata bulunmaktadır. Bu cıvataları çevirerek kolimatör lensini hareket ettireceğiniz. Bu şekilde lazer ışınını tam olarak nozulun merkezine getireceğiz. Bu ayarlamayı yaparken aşağıdaki resimden faydalanacağız. Bu resim beyaz noktanın bulunduğu pozisyona göre ayar cıvalarını ne tarafa çevireceğimizi bize göstermektedir.

Bu işlemi yaparken cıvataları çok az az çeviriyor. Yani bir turun yüzde 5 yüzde 10 nu kadar çeviriyoruz. Bu ayar hassastır. Cıvatayı sakın tur çevirmeye çalışmayınız. Hem sağ da ki hem solda ki cıvatayı azar azar çevirerek beyaz noktanın konumunu tekrar kontrol ediyoruz.

İlk seferinde zorlansanız da yapa yapa alışacağınıza eminim.

Alışveriş Sepeti